Annelies straalt

Hoogsensitief? Dan kan een infraroodsauna je veilige haven zijn

Ik interviewde vorige week een expert over ‘HSP’, ofwel ‘hoogsensitiviteit’. Een op de vijf mensen wordt ermee geboren: een zogenaamde ‘verhoogde gevoeligheid’.
Dat is een label voor baby’s, kinderen en volwassenen waar te pas en te onpas mee wordt gegoocheld, maar wie hoogsensitief is of samenleeft met een hoogsensitieve partner of kind kan er toch goed aan doen om dat a) te beseffen en b) ernaar te handelen.

HSP, wat betekent dat?
Hoogsensitiviteit heeft te maken met de werking van je brein. Dat werkt kortweg anders dan het brein van gewone mensen.

• HSP’ers verwerken informatie DIEPER; ze koppelen automatisch en onbewust wat ze zien aan eerdere gebeurtenissen. Gevolg: het wordt al snel één soep in het brein.

• HSP’ers zijn bovendien snel OVERPRIKKELD: een omgeving die lawaaiig of druk is, iets wat te lang duurt, iets wat afwijkt van hun verwachtingen… het zijn allemaal redenen waarom een HSP’er – baby, kind of volwassene – snel overprikkeld en overstuur kan raken.
“Ergens bestaat een plek of tijd waar deze ellende ophoudt,
maar die veilige schuilplek is nergens te vinden,
omdat dit weer geen gradaties en geen oost of west kent –
het draait alleen maar rond en rond in de richting van het beangstigende centrum”

Aan het ‘woord’ is een baby van enkele weken oud met HSP.
Baby’s zijn volledig overgeleverd aan de zorg van hun ouders, en als ze zich onveilig voelen, raken ze heel snel overstuur, zo legt Elaine N. Aron uit in haar boek ‘Hoog sensitieve personen’. Ze vertelt hoe je als volwassene met HSP je lichaam moet beschouwen als een baby die veiligheid zoekt.
• Baby’s hebben, net als HSP’ers, veel rust nodig, slaap in de eerste plaats. Te veel prikkels worden ervaren als te veel stress, en dus hebben veel HSP-ers last van slaapproblemen. Die aanpakken, zegt Elaine N. Aron, is een absolute noodzaak voor hooggevoelige personen.
• Naast veel slaap hebben HSP’ers ook gewoon veel rust en ontspanning nodig om de dag te laten bezinken. Ze hebben, meer dan andere mensen, een veilige haven nodig: verbinding met mensen én met fysieke plekken waar ze rust vinden.

Iedereen een sauna
Dat laatste bracht me op het idee dat elke HSP’er een infraroodsauna in huis zou moeten hebben. Een warme plek waar het altijd stil is, waar je je gekoesterd voelt. Waar de geur van cederhout warme herinneringen oproept. Waar de infraroodstralen zorgen voor de diepe ontspanning van je lichaam, zonder dat je je hoofd moet breken over ‘hoe moet dat nu, de dag loslaten?’. De stralen doen het werk, je lichaam en hoofd volgen vanzelf. Een veilige cocon waar je je in kunt terugtrekken, zo helpt een infraroodsauna om tot diepe ontspanning te komen.