Categorieën

Infrarood ?

Kom langs in één van onze winkels en ontdek de batibouw-kortingen !!

Sauna vroeger en nu

De eerste sauna’s hebben we te danken aan de mensen uit het hoge noorden. Zij hadden de gezonde gewoonte om te relaxen bij extreem hoge temperaturen. Vooral de Finnen waren fervente saunafans. Een sauna stelde toen wel niet veel voor. Het was niet meer dan een beperkte ruimte – een grot, een hut of een tent – waarin vuur gemaakt werd waardoor de temperatuur fors opgedreven werd. Bedoeling was het lichaam te doen zweten om zo een reinigend en ontspannend effect te verkrijgen voor lichaam en geest.

De eerste saunacabines die we van de Finnen overnamen, waren eigenlijk niet meer dan een beschaafdere vorm van ‘zweetcabines’.
Deugddoend, maar lang niet zo efficiënt als een infraroodcabine van Health Mate®

Het grote verschil

Wat de Finnen vroeger deden, zal best wel deugd gedaan hebben. Maar vandaag gaat het er een stuk comfortabeler aan toe. Zeker in een infraroodcabine. Maar waar zit nu precies het grote verschil?

In een ‘gewone’ sauna, wordt de luchttemperatuur opgevoerd tot 80°-100°C. Om de hitte draaglijk te houden, wordt er water verdampt. Je lichaam warmt op en je begint te zweten om die lichaamswarmte af te voeren. Samen met dit vochtverlies, raak je ook bepaalde gifstoffen kwijt uit je lichaam. Dat is ook de bedoeling van een sauna.

Het grote verschil met een infraroodsauna zoals die van Health Mate, is dat niet de omgevingstemperatuur oploopt, maar dat de infraroodstralen rechtstreeks inwerken op je lichaam. Dat is uiteraard veel efficiënter want bij een traditionele sauna gaat er heel wat warmte, en dus energie, verloren. Een bijkomend voordeel is dat de warmte veel draaglijker is. Je kunt de omgevingstemperatuur trouwens zelf instellen. Je hoeft de hitte bij dit systeem ook niet zo extreem op te drijven omdat er geen warmte verloren gaat. In elke sauna ga je zweten. Dat is ook de bedoeling. Door te transpireren gaat je lichaam de hitte afvoeren. Dat wil ook zeggen dat je vocht verliest, en samen met dat vocht raak je afvalstoffen uit je lichaam kwijt. En daar is het uiteindelijk om te doen. Na een saunabeurt ben je verlost van ‘boze beestjes’ en krijgt je immuunsysteem een boost. Daarom voel je je ook zo lekker na een half uurtje zweten.

Tijdens een infraroodsessie in een Health Mate® cabine is het nog makkelijker om vocht en afvalstoffen te verliezen dan in een gewone sauna. In vergelijking met een traditionele sauna raak je makkelijk tot zeven keer meer toxische stoffen kwijt in een Health Mate® cabine. Zelfs bij een temperatuur van 55°C zal je al dubbel zoveel transpireren als in een gewone sauna waar je een temperatuur van minstens 95°C moet trotseren.
Wie niet zo goed tegen de warmte kan of niet graag in een gesloten cabine zit, zal zich beter voelen bij een Health Mate. Omdat de infraroodstralen rechtstreeks inwerken op je lichaam, en omdat er dus ook geen warmte verloren gaat aan de omgevingslucht, kan je probleemloos de deur laten openstaan. Het effect blijft hetzelfde. En zo kan iedereen genieten van de weldaden van een saunabad.

Wat gebeurt er precies in je lichaam?

Tijdens een Health Mate® infraroodsessie warmt je lichaam geleidelijk aan op. Je gaat transpireren omdat je lichaam aan de slag gaat om de warmte af te voeren. Je verliest lichaamsvocht – 80% water en 20% afvalstoffen – maar dat is niet alles. Heel dat afkoelingsproces vraagt energie. Dat betekent dus ook dat je calorieën verbrandt. Zonder dat het moeite kost, en zonder dat je er moe van wordt.

Je zit lekker relax en comfortabel en toch is je hele lichaam hard aan het werk. Je voelt dat uiteindelijk wel, want je hartslag versnelt en je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd, alsof je een half uurtje gelopen hebt. Al na de eerste infraroodbeurt voel je verschil. Je voelt je goed, alle spanning is verdwenen en je spieren zijn weer soepel. Zelfs je huid heeft na een half uurtje infraroodtherapie een frissere teint.

Wat is infrarood licht?

Het was Isaac Newton die ontdekte dat het zonlicht samengesteld is uit alle kleuren van de regenboog. Sommige kleuren kunnen we zien, andere zijn voor het menselijk oog niet te onderscheiden, zoals infrarood en ultraviolet. Beiden vallen net buiten het zichtbaar spectrum. We ervaren ze dan ook niet als kleuren, maar als licht of warmte.

Niet alle infrarood licht is hetzelfde. De NASA ontdekte toevallig dat infraroodstraling met een golflengte tussen 4.000 en 16.000 nm* hetzelfde ritme heeft als het water in onze cellen. (*) nm: een nanometer is één miljoenste van een millimeter.

Hoe werkt infrarood licht?

De warmtestralen van het infrarood licht in een Health Mate® cabine dringen door tot in onze lichaamscellen waarbij ze energie afstaan, moleculen in beweging brengen en zo warmte opwekken. Deze infraroodstralen slagen erin ons lichaam op te warmen zonder de omgevingslucht te verwarmen. En dat is net één van de troeven van dit infrarood licht.

Er gaat geen energie verloren, je lichaam warmt op maar de omgevingslucht blijft aangenaam. Je lichaam absorbeert die stralen en geniet van de warmtewerking. Zo kunnen je spieren ontspannen en verdwijnt elke spanning uit je lichaam. Zelfs het verkrampt gevoel in je nek en schouders is weg.

Een Health Mate® infraroodsessie heeft een heilzame werking op je afweersysteem en kan een perfecte ondersteuning bieden bij de behandeling van spierpijn.
Geen wonder dat onze klanten geen relaxerende massages meer nodig hebben of minder frequent naar de kine hoeven te gaan.

Wat doet infrarood licht?

Infraroodstralen dringen diep door in je lichaam en drijven je lichaamstemperatuur op. Door de warmte en de energie die je lichaam absorbeert, wordt je afweersysteem gestimuleerd en krijgt het celvernieuwingsproces impulsen. Dat verklaart meteen waarom trouwe saunabezoekers minder vaak verkouden zijn.

Maar een Health Mate® infraroodcabine heeft nog meer troeven. Precies door het diep doordringen van de infraroodstralen verbetert de bloeddoorstroming wat voor vele aandoeningen of klachten een weldaad is. De warmte doet je spieren goed en je krijgt tal van impulsen die hetzelfde effect hebben als een half uurtje sporten. Zonder dat het je moeite kost bovendien.

Een Health Mate® infraroodtherapie kan ook een perfecte ondersteuning bieden bij de behandeling van uiteenlopende medische klachten.

Waar is een Health Mate® infraroodsauna goed voor?

Infraroodtechnologie is helemaal niet nieuw. Infraroodbehandelingen worden sinds 1967 toegepast in de medische wereld. Studies hebben aangetoond dat een infraroodtherapie heilzaam kan zijn bij diverse medische klachten: reuma en artrose, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn en stress, maar ook bij ernstigere aandoeningen. Zelfs diabetici en mensen met chronische darmaandoeningen zijn gebaat bij een Health Mate® infraroodtherapie.

Een sessie in een infraroodsauna is in de eerste plaats lekker. Je neemt bewust even tijd voor jezelf en je kunt je ontspannen. Al dan niet met een streepje muziek of een goed boek erbij.

Door de warmte worden je spieren soepeler en kunnen je nek en schouders ontspannen. Je lichaam warmt op en je koelsysteem treedt in werking. Dat wil zeggen dat je hart aangepord wordt om wat harder te werken, meer bloed door je aderen te doen stromen en zo de overtollige warmte af te voeren.
Tegelijk ben je ook een deel toxische stoffen uit je lichaam kwijt. Heel dit proces vraagt energie, dus je bent – al zittend en genietend – calorieën aan ’t verbranden.

Eén beurt in een infraroodsauna doet je lichaam evenveel goed als een kwartiertje intensief sporten. Het gewichtverlies is in beide gevallen even groot. Je vochtbalans moet je in beide omstandigheden opnieuw in evenwicht brengen natuurlijk, maar de calorieën die je verbrandt hebt, ben je kwijt.

Voor mensen die niet kunnen of willen sporten is dit een ideale manier om hun conditie op peil en tegelijk hun gewicht onder controle te houden. Zelfs oudere mensen of mensen met aandoeningen aan de luchtwegen hebben baat bij een Health Mate® infraroodsessie.